Rogen og Femundsmarka 2017

 Den 25 august var endelig ferien endelig igang og vi kunne vende snuten mot Sverige, nærmere bestemt Rogen naturreservat. Denne turen hadde vi drømt om i et år og vi var utålmodig etter å komme oss avgårde. Til tross for at datoen var satt i god tid på forhånd, manglet det en god del på planleggingen, noe som resulterte i at en del ting ble liggende igjen hjemme.

 

Vi kjørte Bergen-Trysil og bestemte oss for å ta en overnatting på Sæteråsen hytter & camping, hvor vi ble tatt godt i mot til tross for sen ankomst!

 

 

Litt over 9 neste morgen var vi på veien igjen, stoppet i Tännäs og kjøpte med oss noe av det vi hadde glemt pluss en hel masse godis, og ankom Käringsjön ca 17.30. Vi fikk betalt parkering, kjøpt fiskekort og lesset ut av bilen.

 

 

Grei arbeidsfordeling!

 

For Grimm er det andre gang han er i en kano, og han tar det hele med knusende ro.

Klokken ble 19 før alt pikkpakket, mennesker og hund var på plass i kanoen og vi valgte å slå leir ikke så langt fra Käringsjön. Vi fant en flott plass rett ved Kråksjön, hvor vi bestemte oss for å bli 2 netter.

Etter 2 dager med sol, avslapping og fisking fortsatte vi i retning Rogen.
Vi valgte å bære fra Käringsjön, over til Håen og så padle og bære nedover elven mot Rogen, til sammen 6 bæringer mener jeg å huske. Dette strekket klarer man helt fint på en dag, men med tung kano og mye bagasje valgte vi å legge inn en overnatting til her.

Vel fremme ved Rogen slo vi leir og brukte resten av dagen til fisking. Jeg var klar over at Rogen var stor før vi dro, men ble allikevel overrasket over hvor enorm den faktisk var. Dagen etter blåste det friskt, og lysten til å sette avgårde over en urolig Rogen med fullastet kano var ganske fraværende. Så vi valgte å padle over til Rogen fjellstuga, og nyte luksusen der til vinden løyet litt. Bare på den korte turen, ca 700 m, kjente jeg angsten ta overhånd. I dette øyeblikket kunne jeg ikke fatte hvordan jeg skulle tørre å begi meg ut på denne store innsjøen i det hele tatt.
Dagen etter viste Rogen seg heldigvis fra sin beste side, vannet lå som et speil, og padlingen gikk som en drøm.

Vi padlet til Håen, som er en leirplass hvor det er kjørt inn ved og lov å brenne bål, endelig! Det er bålforbud i hele Rogen Naturreservat, med unntak av disse avmerkede plassene. Dagen etter gjensto siste halvdel av Rogen, og vi håpte at været holdt og at vi kom frem til Revbua. Vi holdt oss nært land og kom litt mer enn halvveis før det blåste opp og vi måtte søke ly for vinden og bølgene. Rogen er veldig grunn, og bølgene blir fort store! Vi fant oss en fin plass hvor vi kunne spise lunsj og vente på at vinden skulle løye. Heldigvis løyet det snart og vi kom oss til Revbua, som heldigvis var ledig! Etter 7 dager i telt skulle det bli deilig med en natt i en varm, myk seng!

Vi ble to netter, før vi la i vei mot Revsjøen. Her hadde vi endelig 4G dekning og fikk sjekket værmelding for de neste dagene. Med tanke på ny kryssing av Rogen så den heller dårlig ut, og vi valgte å dra tilbake dagen etter å se om det var mulig å krysse og komme tilbake på riktig side før været ble enda verre. Det gikk ikke, og vi ble liggende værfast i 3 dager. Dette tæret godt på tålmodigheten, og lykken var stor når vi endelig så muligheten til å komme oss over!

Vi valgte en annen vei tilbake til Kjäringsjön, gjennom den såkalte «labyrinten». Hadde det ikke vært for det sure været, skulle vi gjerne tilbragt noen dager til her i dette området, men vi valgte å slå leir samme plassen som første natten og dra tilbake til bilen 3 dager tidligere enn planlagt.

Både Rogen naturreservat og Femundsmarka er vel verdt et besøk, og vi kommer garantert til å dra tilbake! August/september var en nydelig tid å være der på, og det gikk fra sommerfarger til høstfarger mens vi var der. En til bonus var jo at vi slapp unna myggen!
Men hissige maur slipper man ikke unna, og det gikk hardt ut over potene til hunden.

Her er ruten vi valgte.

Flere bilder fra turen!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *